In primeur: het eerste Belgisch geothermiebedrijf Hita start op in Officenter Geel. Hita is een net opgerichte spin-off van VITO die de opgedane kennis over diepe geothermie moet verzilveren.
Kempense ondernemers pompen miljoenen in eerste Belgisch geothermiebedrijf
Drie Kempense ondernemers, Vic Swerts van de siliconenmastodont Soudal, Jan Tormans van het gelijknamige ingenieursbedrijf en Paul Lauwers van de deuren- en ramenproducent Profel investeren elk 1,25 miljoen euro in Hita.
“Via de proefboringen op de Balmatt-site in Mol weten dat het technisch kan”, zegt Geert De Meyer, gedelegeerd bestuurder van Hita en projectleider geothermie bij onderzoeksinstelling Vito. “Via projecten in de Kempen willen we de technieken nu valoriseren.”
Concreet gaat Hita op zoek naar locaties om een geothermiecentrale te bouwen. Het businessplan gaat uit van 10 centrales tegen 2030. “Dat loopt conform het energieplan van de Vlaamse overheid”, aldus Geert De Meyer.
23 miljoen per centrale
Per centrale zullen 2 putten van 2.000 tot 5.000 meter diep worden geboord, afhankelijk van waar water van +95 graden wordt gevonden. De prijs per centrale bedraagt 23 miljoen euro. “Per project zullen investeerders worden gezocht. Hita doet het volledige voorbereidende werk tot aan het boren en bouwen.” Doel is vooral om rond een centrale een netwerk voor de distributie van heet water uit te rollen voor de verwarming van gebouwen, niet om via stoom elektriciteit te gaan produceren."In eerste instantie gaan we met lokale overheden praten, hun steun is onontbeerlijk", weet Geert De Meyer. Hij kijkt op dit moment vooral naar Turnhout. “Daar heeft het stadsbestuur geothermie ingeschreven in het beleidsplan.”
Nieuwe economie
De participatie van de 3 prominente Kempense investeerders versterkt zijn geloof in de slaagkansen. “Eerder dan een financiële return willen ze door hun investering hun bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de Kempen. Het doel is om hier in de streek een nieuwe economie te creëren rond diepe geothermie.”De Meyer ziet ook samenwerkingen met burgercoöperaties zoals die nu al gebeuren rond windmolenprojecten. Verder noemt hij Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van Vito, de founding father van diepe geothermie in de streek. “Hij is hiervoor overal op de deur gaan kloppen.”
Wij ontvangen dit project met open armen, welkom!